Ni die resipi yang sangat senang tu, xpayah susah2 nak pakai mixer pun, pakai blender sudah :) hehehe...
Bahan2 yg kene ade :
BAHAN A
1) 1 1/4 tepung gandum
2) 1 camca teh Soda Bikarbonat
3) 1 camca teh Baking Powder
BAHAN B
4) 3 bijik telur
5) 1 penutup kecik esen vanilla
BAHAN C
6) 1 cawan gula
7) 1 cawan susu full cream / susu cair
8) 1/2 cawan susu pekat manis
9) 1 cawan minyak masak
10) 1 cawan serbuk koko
memule, stepnya :
Amik 1 periuk , masuk kan segala mak nenek BAHAN C n kacau sampai sebati, bukak api, kaccau lagi sampai gula larut n campuran sebati. Lepas tu rehatkan sekejap biar die sejuk
Step kemudiannya,
Blend BAHAN B sampai nampak mcm da kembang, ala2 tukar warna ke kuning air ke putih.
Step seterusnya,
Ayak segala BAHAN A. Cikin suke ayak letak dalam suratkabo, senang nanti nak masuk dalam periuk masa proses menyebatikan dengan bahan lain..
Step akhir,
Masukkan BAHAN B and BAHAN A secara selang selang seli kepada campuran BAHAN C tadi.. makesure sebati, xde ketulan tepung yang tertinggal..(^_^)..
Then, masukkan ke dalam loyang , pastu letak dalam kukusan dalam lebih kurang 1 jam. Oops jgn lupe, alas loyang dgn kertas minyak n selet2 sikit tepi loyang tu dgn sikit minyak/butter.ni petua untuk biar kek x lekat pada loyang.
Ok da , lupe nak bagitau, makesure siapkan periuk kukusan yang dah siap mendidih airnya baru boleh start mengukus kek tadi. Nak pastikan air kukusan x kene pada adunan kek, kite balut tutup periuk dengan kain ye kawa2..
Lepas 1 jam... yeah!!Siap da...n boleh makan..nyum nyum... (^_^)..
Kalau nak lagi sedap, tambah topping pada kek..Cikin share resipi topping yang paling senang :-
- 2 sudu makan butter
- 1 bar coklat
- 1/2 cawan susu pekat manis..
No comments:
Post a Comment