Monday, May 5, 2014

:: ANAK ITU ANUGERAH ALLAH YANG TIDAK TERNILAI ::

Masih terasa lagi bisa tangan cikin terpukul abglong uwaise mlm tadi...rase bersalah sangat sampai terbawa bawa ke hari ni....maafkan ibu, ye abglong, ibu x sengaja... yang buat cikin rase bersalahh sangat, sebab....cikin pukul sekuat hati, uwaise senyap je x berkata ape, sambil peluk bantal...agaknye die pun terkejut kenapa ibu marah sangat....bile tanya balik pun, die senyap je...rase lain sangat, takut die dah terasa hati... sebab uwaise yang dikenali , punyai mulut yang sangat suke berkicau... tapi malam tadi, rase lain sangat....(T_T)...kasihan anakku... kesabaran ibu teruji, tapi ibu kalah dengan bisikan syaitan... mesti tepuk tangan segala syaitan2 tu seme...

Ya Rabb, ampunkan dosaku , kurniakanlah kesabaran yang tinggi padaku dalam mendidik anak2 ku....anak adalah anugerahMu yang x ternilai, sesungguhnya aku yang alpa dalam menilai diri , dan menjaga amanahmu sebaik baiknya..

Uwaise sayang...maafkan ibu ye. ibu janji ia takkan berulang...moga anak ibu x terkesan di hati dengan perlakuan ibu...


Uwaise yang ibu banggakan, ibu berdoa segala yang terbaik untuk abglong, menjadi anak yang soleh, pengubat hati keluarga, imam yang penuh rasa tanggungjawab pada adik2, khalifah yang terbaik pada agama,bangsa dan negara.. belajar rajin2, dengar cakap ibu ayah, moga lembut hati abanglong terima segala nasihat dan ajaran yang benar...amiin...






Monday, April 28, 2014

PREGGY MOMMY LIFETIME... PART II

 Even arini Isnin da nak masuk minggu ke 12 (3 months) usia kehamilan cikin..tapi nampaknye alahan2 itu macam susah je nak melepaskan diri ini..hokhok.. arini datang keje nampak bintang..kepala berpino2...putar2, pusing...pening yang hamat...ni seme continue kesah semalam la ni... semalam petang kemuncak muntah yang paling melampau..abis segala isik perut terkeluar..dah le tengahhari dok bantai makan mi kari..muntah keluar ikut idung mulut tekak..pedih gile hidung...sebab bahana pedas kari tu..lepas muntah tu, cikin masuk bilik, rehat badan...tertdo, sedar2 da gelap.. rupenya da maghrib...masyaAllah..rumah gelap gelita..sweetie little kiddoes ngan ayahnye pun tdo dengan jayanya rupenya..lepas abis mandi n solat...kepala masih berat lagi. x tertanggungg...perut da masuk hangin...lepas makan 4 suap nasik, terus muntah lagi..badan pun da macm dehydrated, cikin minum air..terus sambung tdo sampai pagi...kul 645am baru sedo, ni seme sebab di bawah pengaruh ubat....kesian x? badan memang lembik abish...

 Besar sungguh ujian alahan kali ni...moge Cikin x cepat putus asa...insyAAllah..akan sampai harinya, alahan ni hilang dengan sendirinya...sabarlah wahai hati dan badan...malam ni standby keje sampai malam, sbb ada tetamu Indonesia sampai hari ini..moga kuat lah hari ni...bertahan wahai Cikin,...BERUSAHA!!!




Friday, April 25, 2014

Dan bermulalah... Preggy Mummy Life Time (^_^) PART I

Kehamilan kali ini memang sangat berbeza  dengan kehamilan2 yang lepas..Sewaktu mengandungkan Abglong Uwaise, memang xde alahan +morning sickness..cumenye xsuke segalanya berkaitan lembu... Susu, daging etc..tu sume sbb masa awal2 mengandung , balik kampung tengok lembu kene korban, n terrajin membasuh 2 bakul daging untuk kenduri...(^_^)  Masa kandungan masuk usia 7bulan ++++. jari hantu kiri, kebas x terasa ape2 sampailah Uwaise berusia 5 bulan ...hukhuk..

Mengandung Aien, alahan yang berbeza.cume alami tekanan perasaan...STRESS tempat kerja..sampai pakse diri amik cuti sebulan masa bulan puasa, sbb dah menyampah nak pegi keje..hahaha..teruk x? masa nak apply cuti tu memang x pedulik orang, n memang muke xtau malu dok merayu pada doktor klinik swasta n kerajaan mintak reference letter utk cuti..kalau dipikir semula, rase sangat malu..haha..siap gaduh lagi dengan pegawai kat HR..teruk juge morning sickness masa mengandungkan aien...awal mengandung, uri di bawah (plasenta previa)...pastu siap gastrik + sembelit lagi..makan pun x berapa nak selera sepanjang mengandung..berat sebelum mengandung same je dengan berat masa hujung2 nak bersalin tu..alahan masa awal tu siap tempias kene pada Encik Suami...kesian abang...siap demam bagai muntah2 lagi..hukhuk..masa Aien jugakla,, diisytiharkan BSP..huish..memang mencabar...every week kene amik darah pagi petang siang malam nak cek gula...pulak dah masa tu PJJ, memang hanya Uwaise la peneman setia ibu ni ke klinik malam2...kenangan sungguh...

Itu cerita mengandung pertama & kedua...ditambah pulak kami hidup berjauhan , cikin memang banyak bergantung pada diri sendiri..n credit to Cik Saallaluna...ofismate yang sangat baik hati..beliaula yang banyak membantu susah senang kami anak beranak time Encik suami xde di sisi...(^_^)

And...kehamilan kali ke-3 ni..memang sangat berbeza....disebabkan ini kali pertama pengalaman mengandung suami sepenuh masa ada di sisi..rase mcm pengalaman pertama pulak... xtau la disebabkan psikologi ke sebab rasa selamat suami ade di sisi...kehamilan kali ni buat Cikin berasa sangat x berdaya dan lembik...kalau hari bekerja, malam lepas maghrib mesti da tertido...xde dah istilah teman uwaise baca iqra', ulangkaji , sedia makan malam, teman aien tengok cite baby tv..semuanya serah bulat2 pada encik suami..kalau nak kata disebabkan faktor usia , rasa x mungkin..hello..!!ai mude remaja lagi tau ..hahaha..alahan sangat teruk......muntah melampau, kerap sangat muntah sampai xde bende nak simpan dalam perut dah...sakit kepala maksimum, sembelit, kebas-kebas, menggigil kesejukan yang melampau n berasa sangat letih yang hamat...Alhamdulillah, encik suami sentiasa di sisi..kalau tidak, xtaula apa nak jadik dengan mysweetie little kiddos...aien n uwaise...mesti kekurangan kaseh dan sayang...sob sob sob...Allah Maha Adil, diturunkan ujian pabila Dia tahu saat dan ketika tepat kita dapat hadapinya...mungkin segala ujian sakit yang datang ni adalah kifarah dosa2 cikin yang lalu..bile time sakit x tertahan tu, cikin selalu ingatkan diri untuk redha dan bersyukur...Ada hikmahnya...Insya Allah..

Hari ni, Jumaat.. tepat 11 minggu my sweet baby dalam perut ni..semoga baby sentiasa sehat selalu..dapat cukup makan dan zat, walaupun ibu x berselera n x mampu nak makan , ibu akan berusaha untuk pastikan anak ibu sehat sempurna segala sifat dan akalnya...Amiin... x sabarnye nak melepasi trimester pertama yang sangat mencabar ni..Semoga Cikin lebih tabah...